Nicolae Moldoveanu - Colecția Biografii Creștine
- Stock: In Stock
- Model: STE030
- ISBN: 978-606-698-054-8
Cuvinte pline de farmec îmi clocotesc în inimă și zic: „Lucrarea mea de laudă este pentru Împăratul!” Ca pana unui scriitor iscusit să-mi fie limba! Psalmul 45:1
Atunci când vorbești despre Nicolae Moldoveanu simți o bătaie specială a inimii sau, că esti din nou în preajma lui și că te copleșește toată atmosfera cerească pe care o atrăgea prezența lui. Când descrii compozitorul, pentru că așa este cunoscut îndeobște, nu se poate să nu asociezi toate aspectele personalității și lucrării: un bun creștin, un om al suferinței pentru Hristos, compozitor, poet, scriitor. Ideea autoarei de a însuma pe paginile unei cărți o prezentare cât mai completă a lui Nicolae Moldoveanu.
Sursa principală de documentare folosită de autoare pentru a scrie despre Nicolae Moldoveanu, este însuși Nicolae Moldoveanu. El era cartea deschisă, care își întorcea filele, pentru a fi citite, de către fiecare vizitator, de fiecare dată, până la ultima filă, mărturisind fapte trăite, întâmplări, de fapt crâmpeie dintr-un curriculum vitae, scrise cu prețul jertfei, adusă pe altarul laudei.
Din biografie aflăm date despre compozitor, familia sa, suferințele prin care a trecut și care l-au făcut mai potrivit cu lucrarea. Transpare din această parte statornicia credinței, modestia, consecvența, precum toate celelalte însușiri ale unui caracter cristic. Găsim familia alături de el în toate etapele vieții, precum și mulțimile de frați, care se vor întoarce mereu în casa lor, ca spre o bibliotecă deschisă cu ferestrele spre Soare. Cartea ne poartă prin toate momentele vieții unui om atât de obișnuit și totodată atât de neobișnuit, cum a fost Nicolae Moldoveanu, având darul de a merge alături de acesta din primii ani până la ultimile clipe ale vietii sale. Frumoasele descrieri ale satului, ale ambiției de a merge la scoală, apoi a strădaniei de a descoperi tainele muzicii, spre care simțea o chemare deosebită, te fac să nu te oprești la primele pagini, din cele peste 400, cât are cartea. Nu ni se prezintă un roman de ficțiune, ci cronica unei vieți spirituale cu putere de exemplu.
Extras din Prefața scrisă de prof. Gheorghe Cătană